Roy Kahmann - galeriehouder van Kahmann Gallery

Galeriehouder Roy Kahmann zet zich in voor jong fotografietalent

Roy Kahmann startte zijn carrière als junior designer bij internationaal designbureau Total Design, waar hij leerde kijken naar beeld en de manier waarop je dit het best kunt kadreren. Zo zag en vergaarde hij meer en meer foto’s en scherpte hij zijn oog. Roy Kahmann klom op tot artdirector en designer en startte in 2001 de allereerste online-fotogalerie. Jaren later is hij onder meer galeriehouder van Kahmann Gallery (sinds 2005 in Amsterdam, sinds 2021 met een vestiging in Rotterdam) designer, oprichter van kunsttijdschrift GUP Magazine, eigenaar van X Publishers enoprichter van de internationale fotografiebeurs Haute Photographie.

Kunstuitgaven

Dankzij het werken met foto’s, ontwikkelde Roy Kahmann een scherp oog voor talent. Talent dat hij met veel inzet ondersteunt. Zo bedacht Roy Kahmann verschillende manieren om fotografietalenten te promoten. Allereerst met de oprichting van kunstmagazine GUP Magazine (Guide to Unique Photography) in 2005, waarin de foto’s van de talenten voor een groot publiek worden getoond (tot corona werd GUP Magazine uitgegeven in dertig landen). In 2009 richtte hij bovendien X Publishers op, zodat hij omvangrijke fotoverzamelboeken met het werk van de grootste talenten kon gaan uitgeven.

Kunstbeurs Haute Photographie

Weer later, in 2015, volgde een kunstbeurs waar jonge fotografen een plek kregen om hun werk aan een groot publiek te tonen: Haute Photographie, met een editie in Rotterdam en een in Amsterdam. Roy Kahmann past daar nu alles toe wat in zijn optiek bij de bestaande beurzen ontbreekt. Zo zijn er geen stands en geen vertegenwoordigers die achter een scherm zitten. De fotokunst hangt er juist aan wanden, zodat elke fotograaf op Haute Photographie alle ruimte hebben om hun werk te tonen. Ook heeft Haute Photographie hierdoor veel weg van een museum. In Roy Kahmanns optiek is de beurs dan ook een tijdelijk museum; bezoekers kunnen er langs de foto’s lopen en zich laten verrassen.

Coaching kunstenaars

Inmiddels coacht Roy Kahmann al bijna vijftien jaar fotografietalenten die net klaar zijn met hun opleiding. Zijn begeleidingstraject omvat verschillende facetten. Voor alles vindt Kahmann het daarbij belangrijk om de storytelling van de fotograaf helder te krijgen. Wat wil hij of zij met de foto zeggen? Wat is de achterliggende gedachte? Om welke reden maakten ze juist deze foto? Ook stelt Roy Kahmann samen met de talenten een collectie voor ze samen, kiezen ze de juiste werken, formaten en edities en wordt de prijsstelling bepaald. Al met al een zeer compleet aanbod van begeleiding. Dat dit voldoet aan de behoefte van de nieuwe fotografen, blijkt wel uit de praktijk en de grote hoeveelheid aanmeldingen die Kahmann Gallery hier jaarlijks voor krijgt.

Foundation voor fotografietalent

Om de jonge fotografietalenten nog verder te helpen, richtte Roy Kahmann in 2005 een Stichting op, de Haute Foundation. Hiermee krijgen de kunstenaars een podium op Haute Photographie en in eerdere jaren ook al in de kunstboeken die Roy Kahmann ontwerpt en publiceert. Honderd talenten hebben elk de beschikking over vier pagina’s om hun werk aan de wereld te tonen. Het aantal inschrijvingen is echter een veelvoud van die honderd, reden voor Roy Kahmann om na de eerste twee edities een internationale jury samen te stellen die de honderd gelukkigen selecteert.

Begeleiding talenten

Hiernaast begeleidt Roy Kahmann jaarlijks drie tot vijf fotografen op contractbasis. Zij tonen hem honderden foto’s van hun hand, Kahmann kiest er hiervan slechts enkele die hun ‘signatuur’ toont. Vervolgens bouwen ze samen aan het portfolio van de kunstenaar. De – zoals Roy Kahmann ze noemt – ‘te gekke nieuwe talenten’ die op zijn pad komen, hebben die begeleiding nodig. Kahmann stopt daar met liefde heel veel tijd en energie in. Omdat hij dit kosteloos doet, legt hij ze ook vast. Intussen gaat Kahmanns zoektocht naar talent 24/7 door. Een van zijn hedendaagse bronnen daarvoor is Instagram, waar hij speurt bij buitenlandse bladen en galeries.