Pro XS

Coronatijd gunstig voor PRO XS Techniek

PRO XS Techniek Harlingen, voorheen gesitueerd in Franeker, is gespecialiseerd in het installeren en het onderhouden van koelsystemen bij grote supermarktketens, zoals Jumbo, Lidl, Aldi en Spar. Naast Nederland is PRO XS Techniek ook actief in België, Luxemburg en het noorden van Duitsland. Hans van der Meer, eigenaar en directeur van PRO XS Techniek Harlingen: “We hebben op verzoek van de retail in 2013 speciale lichte vloeren ontwikkeld voor vriesruimtes. Nu, in coronatijd, merken we dat de vraag naar deze vloeren toeneemt.”

Speciaal ontwikkeld vloerensysteem

PRO XS Techniek werkt met een speciaal ontwikkeld vloerensysteem dat binnen tien dagen op maat gemaakt, geïnstalleerd en gebruikt kan worden. De koel- en vriescellen zijn nagenoeg altijd op voorraad. “De lichte vloeren, die we in 2013 speciaal voor vriesruimtes in supermarkten hebben ontwikkeld, zijn eveneens binnen een korte periode te plaatsen. De vloer bestaat namelijk uit elementen en wordt modulair opgebouwd. Dat betekent dat de elementen gemakkelijk in elkaar geklikt worden.” Doordat de vloerelementen naadloos in elkaar overlopen, is de vloer ook makkelijk te onderhouden en te reinigen.

Corona veroorzaakt groei binnen retail

Corona zorgde voor een enorme groei bij de supermarkketens, met als gevolg dat de vraag naar koelsystemen toenam. “Zeventig procent van onze klanten komen uit de retail, dus bij PRO XS Techniek Harlingen merkten we meteen het gevolg van de groei binnen de retail. Een groot voordeel van onze systemen is dat onze systemen binnen tien dagen worden geleverd en geïnstalleerd én in gebruik kunnen worden genomen en dat is ideaal in een periode waarin de vraag groot is.” De installatie van koel- en vriescellen van PRO XS kan onder andere zo snel gerealiseerd worden omdat een betonvloer niet nodig is. Het systeem werkt met een systeemvloer die zorgt voor een isolerende basis van de complete cel.

Personeelstekort

De toenemende vraag naar koelsystemen doet PRO XS Techniek groeien en daarmee ook de vraag naar personeel. Een goede ontwikkeling, maar het vinden van het juiste personeel is niet gemakkelijk. Hans van der Meer: “Goede medewerkers zijn schaars. We merken dat de populariteit van technische opleidingen de laatste jaren is afgenomen. We hebben mensen nodig die met hun handen willen werken, zoals technici en monteurs, maar die kunnen we helaas lastig vinden.” Bij een klus in het buitenland worden twee Nederlandse monteurs ingezet, de overige monteurs worden plaatselijk ingehuurd. “Omdat we lastig Nederlands personeel kunnen vinden, heb ik al een paar jaar een aantal buitenlandse medewerkers in dienst. Zij werken onder meer als monteur op de werkplaats. Daar ben ik heel tevreden over.”