André Snippe - Snippe Projecten BV

André Snippe is ideeënmaker én -uitvoerder

Opgegroeid in een ondernemersgezin weet André Snippe al jong dat hij deze familietraditie zal voortzetten. Hij doet de werkethos van zijn familie eer aan en werkt geen dag van zijn decennialange carrière voor een baas. Dat hij een creatieve onderneming zou starten, is evenmin een verrassing: in zijn jeugd houdt hij zich ook al graag bezig met ontwerpen.

Nichemarkt

In 1990 maakt André Snippe met Snippe Projecten BV van zijn hobby zijn vak: hij start met de ontwikkeling van (betaalbaar) vastgoed. Om te beginnen in Amsterdam, waar hij zijn eerste kantoor opent op een A-locatie aan de Prinsengracht. Als een van de eerste ontwikkelaars koopt hij leegstaande panden op. Met Snippe Projecten bouwt hij deze panden – leegstaande grachtenpanden, voormalige schoolgebouwen, kantoren – om tot betaalbare woningen en appartementen. Een gouden greep. In deze nichemarkt verbouwt hij onder meer een wijnpakhuis, een bankgebouw, een bioscoop en verschillende leegstaande ziekenhuizen.

Nederland en België

Na met Quartier Latin zijn projecten in de binnenstad van Amsterdam te hebben afgerond, richt André Snippe zich met Snippe Projecten op de rest van ons land. Bovendien richt hij een tak voor projectontwikkeling op bij onze zuiderburen. Hier voert hij zijn werkzaamheden vooral uit rond Brussel, maar ook andere plaatsen verfraait hij met zijn projecten. Want ook in Vlaanderen krijgt hij weer vele fantastische nieuwbouw- en renovatieprojecten van de grond. Zo vormt hij in 2009 in Gent een voormalig ziekenhuis om tot een hotel met 139 appartementen, Reylof. In 2010 besluit André Snippe de Vlaamse tak te verkopen.

Innovatieve werkwijze

Als door de bankencrisis aan het begin van het tweede decennium van deze eeuw alle bouwwerkzaamheden komen stil te liggen, besluit André Snippe zijn pijlen te richten op leegstaande kantoorpanden. Hij contacteert de betreffende vastgoedmakelaars en koopt vervolgens op grote schaal kantoorgebouwen op; de tijd vraagt om een innovatieve denkwijze. André Snippe doet dit allereerst in Diemen, waar hij in 2011 met de Diemervijver 5.000 vierkante meter aan leegstaande kantoorgebouwen aan zijn portefeuille toevoegt. In tweeënhalf jaar tijd tovert hij deze om tot 936 hoogstaande studentenwoningen en nog eens 5,5 duizend vierkante meter aan voorzieningen. Als Snippe Projecten de klus heeft geklaard, is Diemen een studentencampus met betaalbare woningen op hoog niveau rijker: Campus Diemen Zuid. Weer heeft André Snippe een niche aangeboord.

Holland Park

Tegenover Campus Diemen Zuid bevindt zich een kantorenpark met eveneens een enorme mate van leegstand: in Holland Park is 80 procent van de kantoren onbezet. André Snippe zou André Snippe niet zijn als hij niet wederom mogelijkheden zou zien waar anderen die niet zien en koopt ook hier alle kantoorpanden op. Samen met de gerenommeerde architect Sjoerd Soeters maakt hij vervolgens een stedenbouwkundig plan voor het hele gebied. En dat André Snippe van aanpakken houdt, blijkt ook hier weer als nog geen jaar later de eerste paal al wordt geslagen. In de tweeënhalf jaar hierna bouwt Snippe Projecten er 6,5 duizend woningen, een ongekende hoeveelheid in uitzonderlijk weinig tijd.

Visionair

Sinds de oprichting van Snippe Projecten in 1990 ontwikkelt André Snippe woningen en appartementen, weliswaar variërend in grootte, maar de projectontwikkelaar is consistent: nieuwbouw of renovatie, de woningen zijn zonder uitzondering betaalbaar en van een hoge kwaliteit. Ook in zijn visie is André Snippe eenduidig. Eén van de eisen die hij aan zijn projecten stelt is dat mensen er veilig moeten kunnen leven en dat het er gezellig moet zijn. Dit krijgt onder meer vorm in de vele voorzieningen die Snippe Projecten treft voor de bewoners; horeca, winkels, fitness en wellness, het is allemaal in ruime mate aanwezig.

Ideënmaker

De creativiteit van André Snippe kent geen grenzen en hij heeft alweer een nieuw plan: metropoolregio Amsterdam nog sterker op de kaart zetten. Na Holland Park in Diemen, volgt in 2020 dan ook Hyde Park in Hoofddorp. Deze nieuwe stadswijk met hoofdstedelijke allure is ook weer een voormalig kantorenpark en ligt tegen Amsterdam aan. Zo ontspringt er wederom een volledig stadsdeel uit de creatieve koker van André Snippe. Hij is ideeënmaker en -uitvoerder. Hij doet dingen waar een ander niet aan denkt en schuwt risico’s niet.