Rabobank

Wordt Barbara Baarsma de eerste vrouwelijke CEO van een Nederlandse bank?

Econome Barbara Baarsma is nog maar net de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, of er wordt in de media al gespeculeerd over een toekomstige rol als de eerste vrouwelijke CEO van een Nederlandse bank. Deze week duikt Wijze Zaken in het leven van de slimme zakenvrouw.

Directievoorzitter Rabobank Amsterdam

Sinds januari 2019 heeft Barbara Baarsma een nieuwe positie bij één van de grootste regionale Rabobanken van Nederland: regio Amsterdam. Tevens is de Rabobank met haar 6,5 miljoen particuliere gebruikers ook één van de grootste banken op nationaal niveau. Als de geruchten waar zijn, dat Barbara Baarsma met deze nieuwe positie inderdaad wordt klaargestoomd om in de toekomst Wiebe Draaijer op te volgen, dan zou dat betekenen dat Barbara de eerste vrouwelijke CEO wordt van één van de meest invloedrijke banken van ons land. Dus de in Leiden-geboren Barbara is a pretty big deal. Maar nieuw bij de Rabobank is de econome niet. Echter was ze hiervoor geen bankier, maar had ze als de Directeur van Kennisontwikkeling juist een adviserende en onderzoekende functie bij de Rabobank. Voordat ze overstapte naar de Rabobank was Barbara de directeur van SEO Economisch Onderzoek.

Hoogleraar marktlering en mededingingseconomie Universiteit van Amsterdam

Naast haar werkzaamheden bij de Rabobank is Barbara Baarsma ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1993 zelf cum laude aan afstudeerde. In 2000 promoveerde ze hier met het behalen van haar PhD tot dokter, en nu staat ze als professor marktlering en mededingingseconomie voor volle collegezalen. Aan de NRC vertelt Barbara dat ze ingewikkelde problemen in haar carrière simpelweg oplost tijdens het hardlopen, het liefst gedurende een rondje van zo’n 13 kilometer langs de Amstel. “Ik vertrek met een lekker lastig probleem. Ben ik halverwege… shit. Heb ik het al opgelost,” aldus Baarsma in de NRC.

Sociaal Economische Raad

En voor het geval de directievoorzitter én hoogleraar tijd over heeft en zich zou gaan vervelen, is Barbara Baarsma ook Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad. (SER) Samen met 44 anderen, is als SER-lid haar taak om de economische markt door te berekenen en de regerering te adviseren op maatschappelijke economische vraagstukken.

In de media

Daarbij verschijnt Barbara Baarsma regelmatig in de media. Zo gaf ze ooit een spraakmakend interview in de Nederlandse Vogue, en schuift ze regelmatig aan tafel bij Pauw en De Wereld Draait Door wanneer het over economische onderwerpen gaat. Middels opinieartikelen in kranten zoals het FD en het Parool steekt Barbara Baarsma haar mening niet onder stoelen of banken. Zo schrijft ze o.a. dat meer vrouwen fulltime moeten werken en begrijpt ze niet waarom rijke senioren subsidies ontvangen. Of de lezer het er nou mee eens is of niet, dat maakt de econome niet eens zoveel uit. Het belangrijkste is men met economische topics bezig is en dat is nou net het gene dat Barbara graag wil.