Dave Droomers

Vraag naar kunstgras neemt toe

Kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Vroeger zagen we de niet-realistische en strakke grasmatten liggen, maar tegenwoordig is kunstgras niet meer van echt te onderscheiden. Dave Droomers, directeur van GrassInc., een kunstgrasproducent die in heel Europa actief is, merkt dit ook: “De laatste jaren heeft kunstgras een enorme ontwikkeling doorgemaakt, er worden andere materialen gebruikt en de grasmat ziet er realistisch uit.”

Niet van echt te onderscheiden

De mens heeft een steeds grotere behoefte aan gemak. Kunststof gras zorgt voor een stukje gemak: grasmaaien is niet meer nodig en het hele jaar door, in een strenge winter en een droge zomer, heb je een groene grasmat. Dit geldt niet alleen voor het gras in de tuin, maar ook in de bermen, op speelveldjes en op sportvelden. Doordat de kwaliteit en het uiterlijk van kunstgras is verbeterd, neemt de populariteit toe. Dave Droomers: “De laatste jaren hebben we met GrassInc. veel nieuwe soorten kunstgras ontwikkeld. Hiermee hebben we een nieuwe markt aangeboord en wordt het product populairder. We hebben kunststof grasmatten ontwikkeld die een bepaalde onregelmatigheid laten zien, waardoor het kunstgras niet van echt te onderscheiden is. Daarbij hebben we ook keuze uit verschillende collecties met eigenschappen die aansluiten op de wensen van de klant. Kunstgras wordt hierdoor een trendy product en steeds meer mensen praten erover. De markt voor kunstgras groeit elk jaar met vijftien tot twintig procent.”

Milieuvriendelijk

De groeiende vraag naar kunstgras leidt ook tot zorgen over het milieu. “Milieuvriendelijkheid is een onderwerp dat een steeds grotere rol speelt, en terecht natuurlijk”, vertelt Dave Droomers. “Toen we onderzoek deden naar milieuvriendelijk kunstgras, kwamen we erachter dat milieuvriendelijk betekent dat het kunstgras geschikt is voor recycling. Wat ons betreft is dat niet voldoende. Bij GrassInc. vinden wij dat milieuvriendelijk kunstgras geschikt moet zijn voor recycling, maar óók geproduceerd moet worden met gerecycled materiaal. Ons doel was zelfs om kwalitatief hoogwaardig en eco-vriendelijk kunstgras aan te bieden voor dezelfde prijs als onze andere collecties. En dit hebben we met trots kunnen realiseren.”