Urban Interest project in Almelo

Urban Interest transformeert het centrum van Almelo met succes tot gezellige winkelstad

Urban Interest is een van Nederlands grootste particuliere beleggers. Als expert in de vastgoedindustrie ontwikkelen, beheren, verhuren, kopen en verkopen ze woningen, kantoren, bedrijfsruimtes en winkels in heel Nederland. Urban Interest is al meer dan 15 jaar betrokken bij het transformeren van het centrum van Almelo. Het is een van de meest succesvolle en langlopende gebiedsontwikkelingen uit de geschiedenis.

De gouden formule van Urban Interest

Het centrum van Almelo trok in het verleden onvoldoende bezoekers. Er was amper sprake van een compacte binnenstad, waardoor verandering noodzakelijk was. Urban Interest realiseerde deze verandering samen met de gemeente en andere betrokken partijen. Zij bouwden de binnenstad om tot een kleinschalige winkelstad met een eigen identiteit en voldoende gezelligheid. De gouden formule? De combinatie van wonen, werken, winkels en recreatie. Het winkelaanbod is een mix van kleinere lokale winkels én grote retailers. Dit aanbod zorgt zowel voor kleinschalige eigenheid als voor een continue toestroom van winkelend publiek.

Hoe is dit gerealiseerd?

In het ruim 15-jarige traject is veel veranderd. Zo zijn voormalige, grote winkelpanden getransformeerd tot wooncomplexen met appartementen. Andersom zijn er op locaties waar meer winkelaanbod passend was winkels gerealiseerd, met wederom ook hier nieuwbouwappartementen voor de afwisseling. Deze appartementen sluiten naadloos aan op het vergrote parkeerdek, het centrumplein en de gerenoveerde winkelpassage van ruim 15.000 vierkante meter. Met de 90 nieuwe appartementen en 4000 vierkante meter extra aan winkels is er meer balans tussen vraag en aanbod in de traditionele winkelstraten.
Nadat het project met de appartementen in de voormalige winkelpanden was afgerond, werd een waterboulevard in aanloop naar havengebied Zuid gerealiseerd. Ook werkzaamheden aan het havengebied zijn uitgevoerd, waardoor de gehele binnenstad in een nieuw jasje is gestoken. De waterboulevard is omgetoverd tot een gezellige boulevard met winkels en horeca. De haven zelf is het centrale middelpunt van de stad geworden.

Gebiedsontwikkeling centrum Almere Buiten

Een ander stadscentrum waar Urban Interest zich mee bezig heeft gehouden, is het ontwikkelen van het centrum van Almere Buiten. Een ruim 10-jarig traject waarin is gewerkt aan grootschalige gebiedsontwikkeling door de realisatie van woningen, winkels en horeca. In totaal werden 100.000 vierkante meters, 166 appartementen en veel parkeergelegenheid toegevoegd. De reden voor deze gebiedsontwikkeling was een betere aansluiting op de schaal van het omliggende gebied en behoeften van de inwoners.

Een kleurrijke portefeuille

Urban Interest heeft als belegger actief op het gebied van commercieel en residentieel vastgoed een atypisch portfolio. High-end wooncomplexen, historische kantoor monumenten, de portefeuille is gevarieerd. Met circa 60 specialisten is Urban Interest dagelijks bezig om de portefeuille uit te breiden en te onderhouden. Wat Urban Interest naar eigen zeggen onderscheidt is dat ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Heldere afspraken zijn regel, geen uitzondering. Door kansen in plaats van risico’s te zien, worden investeringen gedaan die tot op de dag van vandaag tot succes hebben geleid. Er wordt nauw samengewerkt met vaak lokale stakeholders in de markt. Naast transformaties en gebiedsontwikkelingen zijn onder andere ook renovaties onderdeel van de portefeuille van Urban Interest.