Transcendente Meditatie

Transcendente meditatie zorgt voor een beter leefklimaat

Transcendente meditatie is een specifieke meditatietechniek die de geest gemakkelijk tot rust laat komen, in tegenstelling tot andere meditatietechnieken, waarbij meer aan de oppervlakte wordt gebleven. Paul Gelderloos, nationaal directeur en voorzitter van Stichting Transcendente Meditatie: “Het is bewezen dat als één procent van de mensen mediteert, dat een positief effect heeft op de rest van de bevolking.”

Twee keer twintig minuten per dag

Paul Gelderloos zegt met twee keer twintig minuten per dag mediteren al een gunstig effect te ervaren. Transcendente meditatie is een ontspannen ervaring en heeft niet alleen een positief effect op eigen geluk en creativiteit en een vermindering van stress en angst, maar deze meditatievorm heeft ook invloed op de omgeving. “Uit onderzoek is gebleken dat als één procent van bijvoorbeeld een stad mediteert, dat dit het welzijn van de omgeving verbetert en hiermee misdaadcijfers afnemen.” Paul Gelderloos heeft samen met de stichting het doel om zoveel mogelijk mensen samen te brengen om te laten mediteren. Tevens wil hij bewustwording creëren over de positieve gevolgen van meditatie, met als resultaat een gelukkigere samenleving.

TM-Sidhi-programma’s

Om dat gunstige effect op de samenleving te creëren, zijn er geavanceerde technieken ontwikkeld, zoals het Transcendente Meditatie Sidhi-programma. “Sidhi is het indiaanse woord voor perfectie”, vertelt Paul Gelderloos. “Het blijkt dat als mensen het Sidhi-programma in een groep doen, je eigenlijk geen één procent van de mensen nodig hebt, maar ongeveer de kwadraatswortel van één procent; dan spreek je over tienduizenden mensen wereldwijd. In Nederland zou je bijvoorbeeld een groep moeten hebben van vierhonderd à vijfhonderd mensen om effect te hebben op Nederland. En voor Europa zou een groep van 2500 tot 3000 mensen een gunstig effect hebben op het leefklimaat.

Bewustwording creëren

Om kinderen en volwassenen bewust te maken van het gunstige effect van meditatie, heeft Stichting Transcendente Meditatie diverse programma’s ontwikkeld waarin deze vorm van meditatie wordt geïntroduceerd. “We hebben ook een uitgebreid programma gehad, ondersteunt door de Europese Unie, om te onderzoeken wat er gebeurt met leerlingen en leraren die transcendente meditatie beoefenen. Die effecten zijn heel sterk. Normaal gesproken leer je op school alleen maar bepaalde vakken, terwijl wij vinden dat het juist ontzettend belangrijk is dat je jouw bewustzijn ontwikkelt. Daarvoor zou je transcendente meditatie moeten beoefenen. In andere landen, met name in Zuid-Amerika, maar ook op een aantal scholen in de VS, India en Nepal, wordt het op zeer grote schaal toegepast.”