Arie Boomsma

Te druk voor sporten bestaat niet

Een fulltimebaan. Een huishouden te runnen. Een behoeftige partner. Een druk sociaal leven. We hebben alle perfecte excuses al op een rij klaar staan om onder het sporten uit te komen. Zo hebben veel van ons het zogezegd ‘te druk’ om naar de sportschool te gaan. Volgens sportman Arie Boomsma is dit onzin. Als presentator, vader van twee kleine kinderen, en eigenaar van de populaire Amsterdamse Vondelgym -waarvan de teller inmiddels op drie staat- kun je wel stellen dat hij een druk leven lijdt. Toch heeft hij een strikt trainingsregime van zes keer sporten per week. 

Prioriteiten stellen

Arie Boomsma staat al zo lang hij zich kan herinneren in de sportschool. Hij doet al 28 jaar aan krachtsport en voor 44 jaar oud heeft hij een lijf waar menig Nederlander jaloers op is. Niets voor niets verschijnt hij regelmatig op onder andere de cover van Men’s Health, en geeft hij adviezen over beweging en voeding. In zijn boek “Fit” geeft hij tips over hoe je een druk leven kan combineren met sport. Volgens Arie begint het met het stellen van de juiste prioriteiten. Als je tijd vrij kan maken om je lievelingsserie te binge-watchen op Netflix, dan kan je ook tijd reserveren om te sporten, stelt hij. Hij geeft ook als tip om je sportles op te schrijven in je agenda, want dan ben je minder snel geneigd om het af te zeggen. Zo zou je een geplande afspraak om te borrelen met een vriend of vriendin ook niet snel cancelen; de gym moet even hoog op dat prioriteitenlijstje komen te staan.

Routine en discipline

Om te wennen aan een actieve levensstijl, zou je volgens Arie Boomsma elke dag minstens een half uur beweging moeten inplannen. Dat zou makkelijker zijn dan alleen af en toe te sporten. Voldoende beweging moet onderdeel worden van je dagelijkse ritme, net zoals ontbijten en tandenpoetsen ook een standaard gewoonte is. Stel dat je een werkdag hebt van tien uur, en acht uur slaapt, dan hou je nog steeds zes uur over. Dan kan je echt wel 30 minuten vrijmaken om te sporten. Het is maar net hoe belangrijk je het vindt. Als je echt bang bent dat je tijd te kort komt, geeft Arie als tip om van tevoren je workout op te schrijven. Zo sta je minder rond te dwalen in de sportschool en ben je sneller klaar.

Voeding is de basis

Wanneer sport eenmaal een gewoonte is geworden, dan is het minstens net zo belangrijk om je voeding eens onder de loep te nemen. Want die kurkdroge sixpack van Arie Boomsma, die krijg je niet door enkel braaf je crunches te doen. Volgens de sportschool eigenaar helpt het om een eetschema te maken, hoe saai dat misschien ook klinkt. Plan je maaltijden vooruit en eet zoveel mogelijk onbewerkte producten. Oh, en voor wie deze zomer écht de show wil stelen op het strand, die kan volgens Arie het brood en aardappelen beter laten staan.