Spingaren

Restaurant Spingaren voorbeeld voor Nederlandse horeca

Compleet afgeslacht worden door een recensent in het Parool, en dat terwijl je restaurant pas enkele maanden open is. Het is de nachtmerrie van elke horecaman. Toch overkwam het Jan Burgmans, mede-eigenaar van Proeflokaal en Restaurant Spingaren in Amsterdam. “Je wil niet geloven dat de impact van één artikel zo enorm groot kan zijn,” aldus Jan Burgmans.

Keiharde recensie

De hippe Amsterdammer was op slag verliefd toen dit charmante restaurant haar deuren voor het eerste opende in het hartje van de Jordaan. De zelf samen te stellen charcuterie planken werden zeer instagrammable bevonden, en Restaurant en Proeflokaal Spingaren zat al snel vol met bloggend Amsterdam. Ja, de toekomst van nieuwkomer Spingaren zag er positief uit. En net op het moment dat het trotse team van eigenaren de eerste winstcijfers bekeken, werd een keiharde recensie gepubliceerd in het Parool. Aan Wijze Zaken vertelt Jan Burgmans hoe hij het schampere rapportcijfer van een 3 heeft veranderd in een marketingstunt, en hoe hij zijn tent heeft gered van een ondergang.

Een positieve draai

Na de publicatie in het Parool, zag het restaurant al snel de winstcijfers dalen. “Je kan jezelf zielig vinden, of je kan ermee dealen,” vertelt Jan Burgmans. “Je moet overleven. En dan ga je in de kosten snijden. Een slechte recensie kan iedere overnemer overkomen, maar je gunt het niemand. Je kan het niet terugdraaien, je kan alleen nog bepalen hoe je ermee omgaat.” En de manier waarop Spingaren met de negatieve feedback is omgegaan, is nou net hetgeen wat de zaak heeft gered en weer op een positieve manier in het nieuws heeft gebracht. Vlak na de destructieve recensie heeft het team van Spingaren namelijk een oproep op social media geplaatst, en aan haar gasten gevraagd om langs te komen, het eten te proeven, en vervolgens een bedrag af te rekenen afhankelijk van hoeveel zij het waard vonden. Deze sportieve reactie werd omarmd door culinair Nederland, en hierdoor heeft Burgmans het tij weten te keren. Spingaren is inmiddels weer een drukbezocht restaurant, en voor veel ondernemers een bekend voorbeeld hoe je aan een negatieve situatie toch een positieve draai kan geven.

Ideaal voor een hippe vrijdagmiddagborrel

Maar, wat kan je dan eten bij het restaurant van Jan Burgmans? Bij Restaurant en Proeflokaal Spingaren kan je terecht voor ambachtelijke charcuterie. Denk hierbij aan zelfgemaakte New York Style pastrami en pancetta van Iberico. Een luxe borrelhap, die je helemaal zelf kunt samenstellen- zowel Nederlanders als toeristen zijn gek op het innovatieve concept van Spingaren. Maar een borrelhap zonder borrel kan natuurlijk niet, en daarom vind je op de menukaart ook een uitgebreid assortiment aan speciaalbierjes en verfrissende gin-tonics. Spingaren biedt dan ook de ideale plek voor een hippe vrijdagmiddagborrel, maar is ook een geschikte keuze voor een verrassend diner in een gezellige ambiance.