EuroCollege

Op het EuroCollege haal je binnen drie jaar je hbo-diploma

Het EuroCollege is een particuliere onderwijsinstelling waar studenten versneld hun diploma kunnen behalen. Er worden voornamelijk studies aangeboden in de richting van business, maar er worden ook events- en Leisure gerelateerde studies aangeboden. Het EuroCollege onderscheidt zich op diverse fronten. Zo is iedere donderdag ‘pakkendag’ en hanteert de school het ‘learning by doing-concept’. Het bijzondere aan de school is dat er zowel mbo-, hbo- als Ad- opleidingen aan worden geboden. Bij reguliere onderwijsinstellingen wordt dit vaak gescheiden. EuroCollege is sinds 1949 opgericht en heeft inmiddels vijf locaties, namelijk in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven.

Motivatie, discipline en mindset

Het EuroCollege richt zich op ambitieuze en gemotiveerde leerlingen die uitgedaagd willen worden. Er wordt namelijk volledige inzet verwacht van de studenten. Waar je bij een reguliere hbo-instelling zo’n twintig college-uren per week krijgt, zit je bij Eurocollege fulltime in de schoolbanken. De tijd wordt zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Zo kent het EuroCollege geen lesuitval en is de school altijd geopend zodat studenten altijd aan opdrachten kunnen werken. Ook zijn de vakanties korter dan in het reguliere onderwijs. Studenten hebben zo’n vijf tot zes weken vakantie per jaar, net zoals men in het bedrijfsleven heeft. Op het EuroCollege is de juiste mindset belangrijk; hard werken is nodig om succesvol te worden. Zo leer je omgaan met strakke deadlines, werkdruk en stress; aspecten die horen bij het werkende leven.

Learning by doing-concept

Het EuroCollege werkt volgens het learning by doing-concept, wat betekent ‘leren door het te doen’. Daarnaast is het EuroCollege ervan overtuigd dat je het beste leert door ervaring op te doen in de praktijk. Werken met én in het bedrijfsleven speelt dan ook een belangrijke rol bij alle opleidingen. De school biedt dit aan in de vorm van projecten en samenwerkingen met bedrijven. De opdrachten die studenten uitvoeren zijn dus niet fictief, maar worden daadwerkelijk bij een bedrijf uitgevoerd. Op deze manier krijgt de student concrete feedback en draagt hij daadwerkelijk iets bij. Wordt het project niet gehaald? Dan heeft het bedrijf er geen profijt van en moet de opdracht opnieuw worden uitgevoerd. Ook is er veel aandacht voor stages in zowel binnen- als buitenland. Zo heeft EuroCollege een groot nationaal en internationaal netwerk van bedrijven opgebouwd, waaronder Disneyland in Florida. Elk jaar reserveert Disneyland speciaal een aantal stageplekken voor studenten van EuroCollege.

EuroCollege citytrip

Een voorbeeld van een met regelmaat terugkerend en succesvol project is ‘EuroCollege citytrip’. Een viertal studenten krijgt de verantwoordelijkheid voor het organiseren van een citytrip voor medestudenten. Dit is niet zomaar een tripje; alles moet kloppen. Twee maanden voorafgaand aan de trip gaan de organisatoren van het project op locatie kijken of alles klopt. Is het hotel dat ze hebben uitgezocht daadwerkelijk zo netjes als de foto’s doen lijken? En is de locatie van het hotel wel zo goed als er in de beschrijving staat? De studenten krijgen de volledige verantwoordelijkheid over echte budgetten, krijgen met stress te maken en moeten dus resultaat leveren. Door projecten daadwerkelijk uit te voeren, stoomt de school zijn studenten klaar voor het werkende leven.

Persoonlijke aandacht en individuele begeleiding

Persoonlijke aandacht en individuele begeleiding van studenten is vanzelfsprekend voor EuroCollege. EuroCollege kiest bewust voor kleine klassen om de begeleiding van studenten zo persoonlijk mogelijk te houden. Daarnaast vinden er geregeld individuele gesprekken met studenten plaats waarin de voortgang wordt besproken. Mede hierdoor wordt zowel het slagingspercentage voor examens als de kans van slagen op de arbeidsmarkt vergroot. Ook hebben studenten een realistisch beeld van het werkende leven en zijn ze hierop voorbereid.

Coaching is de key

Omdat er veel tijd en inzet van de student wordt gevraagd, wordt er ook goed begeleid. Coaching is een belangrijk onderdeel tijdens de gehele opleiding. Van het begin tot het eind wordt de student begeleid en worden persoonlijke doelen in kaart gebracht. Tijdens de individuele coachingsgesprekken wordt er regelmatig gekeken naar wat er nodig is zodat een student deze doelen behaalt. Aan het einde van de opleiding vertrek je niet alleen met een diploma, maar iedere student heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt.

Suit-up: pakkendag

In het bedrijfsleven is het gangbaar om een pak te dragen. Het EuroCollege wil haar studenten hier op voorbereiden door iedere donderdag in pak naar school te laten gaan. “We merken dat studenten het de eerste paar weken ongemakkelijk vinden om in een pak te dragen. Na een week of drie wordt het comfortabel en gaan studenten zich daadwerkelijk anders gedragen in een pak. Toen studenten in de Covid-19-pandemie periode thuis les hadden, hebben we dit gewoon doorgezet.”