Dirk Zeelenberg

Grenzeloos trouwen met Dirk Zeelenberg

Hoewel we Dirk Zeelenberg allemaal kennen van RTL’s hitserie Divorce, is Dirk naast acteur ook trouwambtenaar. Aan Wijze Zaken vertelt hij meer over zijn bijzondere beroep, waarbij hij bruidsparen op de meest bijzondere dag van hun leven tot aan het ja-woord begeleidt.

Nieuwe passie

Acteur Dirk Zeelenberg is al sinds begin jaren ‘90 te zien op televisie, maar pas sinds een paar jaar een echte bekendheid geworden in het Nederlandse medialandschap. Toen eind 2012 Divorce op RTL 4 in première ging, herkende menig Nederlander hem ineens als de gescheiden David, één van de hoofdpersonen in de populaire serie en een regelrechte ramp in de liefde. In het dagelijks leven daarentegen is Dirk juist erg succesvol op dit vlak. Naast zijn eigen huwelijk met Suus heeft hij Ode aan de Liefde geschreven: een boek vol met ontroerende, hilarische, maar vooral herkenbare verhalen over geluk in de liefde. Ook verbindt hij sinds een paar jaar stellen in het echt. Deze eervolle functie kwam toevallig op zijn pad, maar ontwikkelde zich al snel tot een nieuw beroep. “Tijdens mijn Divorce periode vroeg een stel aan mij of ik hun huwelijksplechtigheid wilde doen. Puur voor de lol had ik dat toen gedaan, maar tijdens de ceremonie had ik na een paar zinnen de smaak goed te pakken. Op dat moment wist ik meteen dat ik naast het acteren een nieuwe passie had gevonden,” aldus de enthousiaste ceremoniemeester.

Persoonlijke intake

Ondanks de lagere kosten van een gemeentetrouwambtenaar, kiezen steeds meer stellen tegenwoordig voor een zelfstandig ceremoniemeester. Koppels die in het huwelijksbootje stappen, hechten namelijk erg veel waarde aan de persoonlijke ceremonie en speech die ze in ruil voor de hogere kosten terugkrijgen. “De trouwdag is zowat de persoonlijkste dag van je leven. Ik vind het een enorme eer om gevraagd te worden als trouwambtenaar, en ook erg bijzonder om toegelaten te worden tot de intieme kring van het stel,” aldus Dirk Zeelenberg. Wanneer stellen ervoor kiezen om door Dirk gehuwelijkt te worden, dan krijgen zij eerst een persoonlijk intakegesprek. Tijdens deze kennismaking wordt er zoveel mogelijk informatie van het stel verzameld; denk hierbij aan mooie, grappige, verdrietige en gênante momenten. “Ik vraag de bruidsparen om afzonderlijk van elkaar twintig vragen te beantwoorden. Daarna sluit ik mezelf twee dagen op om een smaakvolle en humorvolle speech te schrijven. Ook krijg ik geheime informatie van vrienden en familieleden van het stel, zodat de speech nog persoonlijker wordt.”

Vliegende BABS

Dirk Zeelenberg is in Zaanstad beëdigd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), maar hij begeleidt ceremonies van Den Haag tot aan Dubai. Hij ondersteunt de gehele plechtigheid, totdat het stel elkaar het ja-woord heeft gegeven. De afgelopen vier jaar heeft Dirk onder andere huwelijken gesloten in Ibiza, Aruba, Toscane en in de Provence van Frankrijk. Het is dé dag van het bruidspaar, dus alles is bespreekbaar. In de toekomst hoopt Dirk Zeelenberg nog vele huwelijken te mogen begeleiden. “Een positieve bijdrage leveren op de meest bijzondere dag van iemand zijn leven, dat is echt het mooiste wat er is.”