Geert Schaaij

Geert Schaaij: dé beleggingsgoeroe van Nederland

Deze keer is Wijze Zaken in gesprek met Geert Schaaij en deelt hij zijn visie op de beleggingswereld. Geert Schaaij is een succesvol ondernemer, belegger én beleggingsadviseur. Hij wordt door veel Nederlanders gezien als dé beleggingsgoeroe van ons land, mede dankzij zijn succesvolle Magazine Beurgenoten en wekelijkse item in Businessclass op RTL 7.

Het eerste beleggingssucces

Van de 20.000 gulden inleg maar 3.000 euro overhouden- niet helemaal de bedoeling wanneer je gaat investeren met je spaarcenten. Toch kan dit makkelijk gebeuren wanneer je zelf nog geen verstand hebt van beleggen. Het was in ieder geval wel hetgeen wat de toen 21-jarige Geert Schaaij motiveerde om zoveel mogelijk kennis op te doen van de beleggingswereld. “Ik las elk boek in de bibliotheek dat ook maar iets met beleggen te maken had. Met het resterende bedrag ging ik opnieuw beleggen, en binnen een jaar tijd veranderde die 3000 euro in 50.000 euro.” En kennis opdoen van beleggen, dat is iets waarmee Geert nooit meer mee is gestopt. Inmiddels is Geert één van de succesvolste beleggers van Nederland. In 1986 startte hij Funda Rend vermogensbeheer, wat later weer fuseerde met International Assets. In 2006 verkocht Geert zijn aandelen in het bedrijf.

Beursgenoten

Na jarenlang als vermogensbeheerder te hebben geschakeld, en dus telkens het vermogen van zijn klanten zonder overleg te hebben belegd, besloot Geert Schaaij het in 2006 rigoureus anders aan te pakken. “In plaats van vermogens te beheren en te beleggen, wilde ik nu dat mensen alleen naar mij toe kwamen voor beleggingsconsult.” Geert startte Beursgenoten; een platform waarbij abonnees via een maandelijks magazine en de website toegang krijgen tot beleggingsadviezen. Zij worden voorzien van analyses en strategieën, en hiermee geadviseerd in het beleggingsproces. Abonnees worden als het ware door Geert getraind in beleggen, die hen met zijn tips en tricks helpt om een ideaal rendement op hun vermogen te genereren. Beursgenoten heeft inmiddels meer dan 5000 leden en groeit nog elke dag.

Geert Schaaij in de media

Bang voor de media is de gepassioneerde Friese belegger zeker niet; Geert Schaaij verschijnt regelmatig in diverse televisieprogramma’s zoals Eén Vandaag en De Wereld Draait Door. Vanuit Beursgenoten heeft hij iedere week zijn eigen item in het programma Business Class van Harry Mens. Tijdens de uitzending deelt Geert als beleggingsexpert zijn visie op het huidige beurs gerelateerde nieuws. “Ik ben altijd eerlijk en direct; een man als Harry kan dat erg waarderen. Ik zeg wat ik denk en voel, en dat is niet altijd hetgeen wat de kijker wil horen. Maar het is wel de waarheid.” Naast zijn deelname aan verschillende televisieprogramma’s, heeft Geert ook meerdere boeken over beleggen geschreven. In 2018 werd zijn meest recente boek, De Wolf Jaagt op uw Geld, uitgegeven. Hij hoopt hiermee bewustwording te creëren en aan te tonen dat sparen tegenwoordig veel risicovoller is dan het lijkt. “Ik zie de overheid en de centrale bank als wolven in schaapskleren. Vroeger kreeg je rente als je gespaard had, nu is daar nog nauwelijks iets van te merken. Bovendien moeten we steeds meer belasting betalen. Dit boek is uit frustratie geschreven. Hopelijk realiseert de lezer zich dat de enige manier om de waarde van je spaargeld te behouden, is, door het te beleggen.”