Dionne Stax

Dionne Stax verovert de publieke omroep

Van koffie halen tot aan het dagelijks presenteren van het NOS Journaal- aan Wijze Zaken vertelt Dionne Stax hoe een onschuldige stage bij NOS op 3 uitmondde in een glansrijke televisiecarrière.

Door de NOS gerold

“Ik had altijd twee grote dromen. Ik wilde de reclame in of journalist worden. Tijdens mijn studie in Tilburg ging ik werken bij een reclamebureau. Maar al snel kwam ik erachter dat de reclamewereld niet was wat ik had verwacht. Toen ging ik maar de journalistiek in. Al wilde ik niet beginnen bij een lokale krant. Er was maar één mediabedrijf waar ik graag ervaring wilde opdoen en dat was de NOS,” vertelt Dionne Stax. Inmiddels is Dionne natuurlijk NOS-expert, maar ze begon ooit als stagiair bij de NOS op 3. “Voor NOS Headlines werd ik samen met een camera op pad gestuurd om verhalen te maken. Op een gegeven moment zat daar een verhaal tussen dat de opening werd van het achtuurjournaal, en zo werd ik ontdekt door de NOS.” Tijdens haar master aan de Universiteit van Amsterdam liep Dionne nog een keer stage bij de NOS, dat eindigde met een aangeboden contract als binnenlandredacteur. Maar lang achter de schermen bleef de knappe journaliste natuurlijk niet. Dionne solliciteerde door op de functie van verslaggever: “Ik heb anderhalf jaar bij de NOS op 3 gezeten. Toen werd aan mij gevraagd of ik presentator van het NOS Journaal wilde worden. Zo ben ik dus een beetje door de NOS heen gerold.”

Objectief

Behalve het presenteren van het nieuws, is Dionne Stax ook medeverantwoordelijk voor het produceren van het journaal zelf. “Samen met de eindredacteur bepaal ik alle onderwerpen die aan bod komen, en stellen we zo het draaiboek samen. Ook gaan eerst alle teksten door mijn hand. Ik moet de zinnen uiteindelijk uitspreken en het is belangrijk dat ik daar achtersta.” De journaliste streeft er dan ook naar om het nieuws zo objectief mogelijk uit te lichten. “Ik ben degene die Nederland dagelijks informeer over de laatste feiten. Ik ben daarin erg kritisch dat ik dit op een zo neutrale manier mogelijk doe.”

Lady Diana

Naast nieuwslezeres zien we Dionne Stax tegenwoordig ook steeds meer als het gezicht van diverse themaprogramma’s voor de publieke omroep. “Ik vind het een zwaktebod dat je als journalist alleen over mensen praat en niet mét mensen. Daarom ben ik ook bij andere televisieprogramma’s betrokken dan alleen het journaal. Ik wil niet vijf dagen in de week alleen in de journaalstudio zitten. Ik wil ook ervaren wat er écht gebeurt in de wereld.” Voor Omroep Max presenteert Dionne o.a. Onschatbare Waarde, en in 2017 maakte de journaliste een spraakmakende documentaire over Lady Diana die op de NTR uitgezonden werd. “Ik krijg er energie van om veel interessante mensen te ontmoeten en mooie dingen te kunnen maken. Daarin was de docu over Lady Di echt een hoogtepunt. Het was fantastisch om haar verhaal te mogen vertellen In de toekomst hoop ik nog veel van dit soort fascinerende series te produceren.”