WeTransfer

De beste ondernemerstrucs van WeTransfer oprichter Bas Beerens

Van wie kun je beter leren hoe het moet op de werkvloer dan van een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland? Deze week verdiept Wijze Zaken zich in de beste ondernemerstrucs van Bas Beerens, oprichter en Executive Chairman van WeTransfer.

Perceptie is de basis

Het succesverhaal van Bas Beerens begon tien jaar geleden toen hij in 2009 zijn bedrijf WeTransfer startte. De business groeide razendsnel en binnen enkele jaren werden er miljoenen bestanden per dag gedownload via de online bestandenverzendsite. Vandaag de dag wordt Bas Beerens door de media beschouwd als één van de meest succesvolle ondernemers van ons land, en in 2017 werd hij door de VN zelfs uitgeroepen tot ‘Entrepreneur of the World’. Toch begon het ook bij Bas ooit met een stoute ondernemersdroom. Maar hoe verander je zo’n droom in werkelijkheid? Volgens Bas Beerens begint slim ondernemen allemaal met perceptie. Hoe anderen jou zien- dat is volgens de WeTransfer eigenaar de fundamentele basis van een succesvol ondernemer. Zo vertelt hij hoe hij ooit een belangrijke afspraak had met een klant in Amsterdam. Hij wilde indruk maken, dus sprak hij af in het luxueuze Amstelhotel. Voorafgaand de meeting vroeg hij aan de conciërge of hij hem bij zijn naam wilde begroeten. De conciërge had ook zijn collega’s ingelicht en iedereen speelde het spelletje mee. Zo leek het ineens of “Meneer Beerens” iedere week in het Amstelhotel lunchte om belangrijke zaken te bespreken. De opdracht was natuurlijk gelijk in de pocket.

Leer van anderen

Ook in een later stadium van zijn professionele loopbaan wordt Bas Beerens er weer aan herinnerd dat het allemaal draait om de beleveniswereld van een ander, ditmaal bij WeTransfer. Op een gegeven moment wilde de dataondernemer namelijk meer gebruikers van de site in Noord-Amerika. Destijds had WeTransfer echter alleen nog Amsterdamse contactgegevens op de website staan. Niet echt de ideale stad om data op te slaan wanneer de gemiddelde Amerikaan Amsterdam nog altijd met hoeren en drugs associeert. Pas toen WeTransfer een adres in San Franciso huurden, en deze gegevens op de site plaatsten, groeiden het aantal gebruikers ineens exponentieel. De rest is geschiedenis. Gelukkig hoef je dit soort trucjes niet allemaal zelf te bedenken. Volgens Bas kan je namelijk het beste leren van anderen. Spreek af met mensen die je iets kunnen leren, of waar je tegen op kijkt. Lees boeken van mensen die het ver geschopt hebben. Zo wordt je volgens Bas steeds handiger op de werkvloer.

Leergierigheid

Het continu willen leren, dat is volgens Bas Beerens toch echt één van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle ondernemer. Zo legt hij uit dat leergierigheid veel belangrijker is dan een afgeronde opleiding. Bij zijn werknemers kijkt hij dan ook vooral naar inzet, vriendelijkheid en intelligentie- dat is volgens Bas meer waard dan enkel een papiertje. Toch hoopt hij wel dat zijn dochters hun middelbareschooldiploma halen. Vooruit, we zullen dit artikel niet gelijk naar hen opsturen.