Jur Vrieling

Paardensport duur? Ruiter Jur Vrieling vertelt hoe hij zijn passie bekostigt

Paardrijden is duur, alleen al de aanschaf van een paard is niet voor iedereen weggelegd. Daar bovenop komen nog de kosten voor de veearts, vaccinaties, voer, stal en andere materialen. Ruiter Jur Vrieling rijdt professioneel paard, acht uur per dag, zeven dagen per week. Hij vertelt ons hoe hij zijn passie kan bekostigen.

Van voetballer tot ruiter

Jur Vrieling groeide op in een gezin waar de paardensport al een grote rol speelde, zijn vader was professioneel ruiter en zijn zusje reed ook paard. In eerste instantie hield hij zich meer bezig met voetbal, maar op zijn dertiende stapte hij toch over op paardrijden en dat werd zijn passie. “Ik was meteen gemotiveerd, zó gemotiveerd dat school me eigenlijk niet zoveel meer interesseerde. Dus toen ik de kans kreeg om een jaar naar Oostenrijk te gaan om te trainen, greep ik die kans, ondanks dat het net voor mijn Havo-examen was, vertrok ik toch.” Vanaf het begin af aan was het doel van Jur Vrieling om zo goed mogelijk te worden en landelijke wedstrijden te rijden. Dit doel heeft hij meer dan bereikt, in 2014 heeft hij met het landenteam het WK goud en Olympisch zilver gewonnen. In 2015 werd hij met het Nederlandse team Europees Kampioen en het meest trots is hij op de wereldkampioenschappen in Cannes in 2016.

Dure hobby

“Paardrijden is een dure hobby, daarom ben ik zo’n tien jaar geleden met mijn vriendin een onderneming gestart. Samen runnen we Stal Vrieling.” In Stal Vrieling worden paarden opgeleid en gereed gemaakt voor wedstrijden. “Ik heb tien paarden die ik train en opleid voor de verkoop. Met deze paarden rijd ik zelf ook wedstrijden. Het doel is om zo hoog mogelijk in de paardensport mee te doen, want dan levert het paard uiteindelijk meer op. Naast het prijzengeld dat ik hiermee verdien, zijn we afhankelijk van de opbrengsten van de paarden, dus ik train er hard voor.” Elke dag rijdt Jur Vrieling paard, hij is gek op dieren en vindt het fijn om in de buitenlucht te werken, maar hij houdt weinig vrije tijd over. “Voor sommige mensen misschien niet te begrijpen, maar voor mij is het een leven waarin ik opga, ik vind het mooi.”

Dagje ouder

Jur Vrieling hoopt over tien jaar nog steeds actief wedstrijden te rijden. “Ik word een dagje ouder, dus ik moet er steeds een stukje harder voor trainen, maar zolang ik bepaalde doelen heb en een bepaald niveau kan behouden, vind ik het mooi.” Het grootste doel van Jur Vrieling is op dit moment om met een derde paard een kampioenschap te winnen, al geeft het hem ook voldoening als een verkocht paard van hem een prijs behaalt. Daarnaast traint hij af en toe ook jonge talenten. “Ik begin er meer aardigheid in te krijgen in het trainen van jonge talenten. Dat is een fijn vooruitzicht, want op den duur kom ik op een leeftijd dat het actief trainen en opleiden van paarden niet meer lukt en dan heb ik hopelijk een paar talenten opgeleid die het stokje van mij kunnen overnemen. Maar ik hoop het natuurlijk nog zo lang mogelijk zelf te kunnen doen.”