Jos van Deursen: “Binnen het mbo leiden we de vakmensen van vandaag en morgen op”
Jos van Deursen is zelfstandig ondernemer. Hij werkt voornamelijk op interim-basis. Hij begon zijn carrière in het veiligheidsdomein, maar toen hij de onderwijsbranche ontdekte ging er een nieuwe wereld voor hem open. Jos van Deursen werkte op verschillende scholen. Zowel het voortgezet onderwijs, als het middelbaar- en het hoger beroepsonderwijs. Op het mbo ontdekte Jos van Deursen wat het maatschappelijke belang is van mbo’ers.
Ervaring in de onderwijssector
Jos van Deursen is zijn carrière gestart op de Koninklijke Militaire Academie. Hij heeft in de periode daarna verschillende functies vervuld bij de Koninklijke Landmacht totdat hij in 1996 de overstap maakt naar de politie. In 2007 is hij gestart met zijn eigen onderneming ‘Van Deursen Interim-Management, Coaching en Advies’. In 2008 maakt Jos van Deursen kennis met het onderwijs. Hij werd lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Windesheim en de Vrije Universiteit van Amsterdam. En daarna volgen nog een aantal directiefuncties in het onderwijs. Hij werd onder andere rector van Lorentz Lyceum in Arnhem, het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en het Niftarlake College in Maarssen en directeur Social Work van de Hogeschool Rotterdam.
Mbo is belangrijk voor de samenleving
Ruim 12 jaar heeft hij met veel plezier een groot aantal interim-rollen vervult, totdat hij in 2018 een interessante functie voorbij ziet komen. Jos van Deursen: “Ik zag de vacature voor Voorzitter College van Bestuur van ROC Aventus in Apeldoorn openstaan en heb gesolliciteerd. Op 1 januari 2019 ben ik gestart in deze nieuwe rol. Hier ontdekte ik hoe belangrijk het mbo is voor de studenten en de samenleving. Ik vind het mbo echt een fantastische tak van het onderwijs om te mogen werken. Op het mbo leiden we de vakmensen van vandaag en morgen op, in deeltijd of voltijd. En vakmensen is waar we hedendaags tekort aan hebben. Daarom vind ik dat het mbo extra aandacht mag krijgen, zodat er genoeg jongeren gemotiveerd worden een mbo-opleiding te volgen en de arbeidsmarkt op te gaan. En ook als je al werkt kun je in deeltijd een opleiding volgen binnen het mbo.”
Divers aanbod van vol- en deeltijd opleidingen
Binnen het mbo worden honderden verschillende opleidingen aangeboden in voltijd en deeltijd op het gebied van techniek, logistiek, zorg, welzijn, economie, horeca etc. Vooral in de techniek en in de zorg is er een grote vraag naar arbeidskrachten. “Als je vandaag de dag een installateur nodig hebt om je badkamer te verbouwen, dan moet je maanden wachten voordat iemand tijd voor je heeft.” Een tijdje geleden had Jos van Deursen zelf een probleem; een defecte douchemengkraan. Het duurde weken voordat er een installateur tijd en gelegenheid had voor zo’n klus.
Een goed opgeleide mbo-er heeft prima financiële vooruitzichten en die worden met ontwikkelingen als energietransitie, woningbouw en een toenemende vergrijzing de komende jaren alleen maar beter.
Verbeteren van het imago
Volgens Jos van Deursen is dus veel vraag naar mbo’ers en worden ze goed betaald. Maar waarom kiezen er dan toch steeds minder jongeren voor een mbo-opleiding? “Dat heeft vooral een culturele oorzaak; ‘hoger is beter’. Ouders willen vaak dat hun zoon of dochter naar de havo gaat en niet de keuze maakt voor het VMBO. Ze zijn in de veronderstelling dat een dergelijke keuze betere kansen voor de toekomst oplevert, hetgeen in mijn optiek een misverstand is.”
Door de krapte op de arbeidsmarkt en het verbeterde imago van het mbo hoopt Jos van Deursen dat in de komende jaren het aantal jongeren dat kiest voor een mbo-opleiding weer zal toenemen; ‘we hebben ze hard nodig!’