Hellen Aartsen

Hellen Aartsen, oprichtster Aartsen Kids Foundation

Wijze Zaken is in gesprek met Hellen Aartsen; de oprichtster en voorzitter van Aartsen Kids Foundation. Hellen vertelt ons hoe zij met deze stichting kinderen helpt een positieve draai aan hun leven te geven, door hen te ondersteunen in hun mentale en fysieke gezondheid, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Aartsen Kids Foundation

Hellen Aartsen is geboren in Brabant en ondersteunt haar partner Jack met Aartsen: een importbedrijf in groenten en fruit. Tijdens het 100-jarig jubileum van Aartsen in 2007 is Aartsen Kids Foundation ontstaan en zo Hellen’s wens van een eigen stichting in vervulling gegaan. “AFK ambieert om bij te dragen aan een mooiere en liefdevollere samenleving. Ik wil kinderen inspireren en meegeven dat natuur, voeding, welzijn en gezondheid met elkaar in verbinding staan.” Hellen is tevens voorzitter van de stichting en houdt zich bezig met de strategische onderdelen en toekomstvisie van Aartsen Kids Foundation.

Ondersteunende projecten

Aartsen Kids Foundation zet zich in om het algemeen welzijn van kinderen te verbeteren. Samen met het bestuur van AFK en vrijwilligers heeft Hellen Aartsen een aantal projecten ontwikkeld die vanuit hun oogpunt verschil kunnen maken in het dagelijks leven van een kind. “Deze ondersteunende projecten bieden kinderen een steuntje in de rug, daar waar ouders dit om verschillende omstandigheden niet in staat toe zijn. Bijvoorbeeld ouders die afhankelijk zijn van de voedselbank,” vertelt Hellen Aartsen. De ondersteunende projecten bestaan uit: het mogelijk maken van een sinterklaasfeest thuis, het vieren van een kinderfeestje, op vakantiekamp gaan én met een rugzak vol schoolbenodigdheden op de middelbare school verschijnen. “Zo zijn de ondersteunende projecten van AFK gericht op het voorkomen van een sociaal isolement en de bevordering van het emotioneel welzijn van een kind.”

Stoere Traktaties

Behalve ervoor zorgen dat kinderen op school niet gepest worden, heeft Aartsen Kids Foundation ook speciale belevingsprojecten ontworpen. Deze uniek ontwikkelde lespakketten streven ernaar kinderen bewuster te maken van een gezonde voeding, en vooral, de vele voordelen van een gezond dieet. Zo is het meest recente project “Stoere Traktaties” van Hellen Aartsen een initiatief om bij kinderen bewustwording te creëren rondom groenten en fruit en hiermee indirect een gezonde levensstijl te bevorderen.  Het Stoere Traktaties lespakket is ontwikkeld voor kinderen in groep 4 en 5, en door middel van animatiefilmpjes en spellen komen zij er spelenderwijs achter hoeveel profijt gezond eten heeft. “Ik vind het belangrijk dat kinderen bewuster worden van een gezonde voeding, omdat je zo een stukje van je eigen welzijn in handen krijgt. Wat je niet weet kun je niet kiezen. Informatie en kennis maken je sterk,” aldus Hellen Aartsen.

Toekomstvisie

Inmiddels volgen meerdere basisscholen in Brabant het lespakket van Aartsen Kids Foundation. Maar Hellen Aartsen hoopt dat Stoere Traktaties uiteindelijk door het hele land zal aanslaan, en net zo belangrijk wordt als de vakken schrijven, lezen en rekenen. “We zijn continu in ontwikkeling en bezig met het door ontwikkelen en finetunen van het belevingsproject. Daarbij spelen we in op de vraag vanuit de leerkrachten en kinderen.”