Choice; een gratis platform voor alle soorten videocontent en televisieprogramma’s
Choice is een platform waarop je alle soorten televisieprogramma’s, on demand video’s en andere online content kunt bekijken, verzamelen en aanbevelen. Philip Vandormael en Bart van Coppenolle zijn er al jaren mee bezig, sinds een half jaartje draaide het al in bètaversie op private uitnodiging en deze lente werd de app in de Google Play store ook voor het publiek beschikbaar gemaakt. De publieke app voor Apple volgt spoedig.
Bhaalu
Choice is voortgekomen uit een eerder project van Philip Vandormael en Bart van Coppenolle, namelijk Bhaalu. Bhaalu was een digitale streamingsdienst, waarbij op een eenvoudige manier video-opnames van televisieprogramma’s gemaakt konden worden en worden opgeslagen in de cloud. Philip Vandormael: “Helaas vonden televisiezenders het geen goed idee, ondanks dat consumenten wel een televisieabonnement nodig hadden voor deze dienst, dus werd Bhaalu op non-actief gezet. Omdat we toen binnen zestig dagen meer dan 100.000 gebruikers hadden, wisten we dat ook een opvolger die rekening hield met de wensen van de zenders een succesvolle dienst zou worden. Daarom hebben we besloten deze dienst verder uit te werken en daar is Choice het product van.”
Gratis platform
Choice is een gratis platform waarop consumenten hun eigen playlist kunnen samenstellen met verschillende soorten videocontent. Dit kunnen televisieprogramma’s zijn, maar bijvoorbeeld ook films, series en YouTube-video’s. “We hebben gekozen voor de naam Choice omdat we de consument zoveel mogelijk keuze in videocontent willen bieden, zodat hij kan ontdekken wat hij eigenlijk interessant vindt. Dit gebeurt niet op basis van een algoritme, maar bij ons draait het om social recommendations. Dus op basis van aanbevelingen van bijvoorbeeld vrienden, familie of mensen waarvan je vindt dat ze een goede smaak hebben.”
Hoe Choice werkt
Choice werkt op alle schermen, zowel op mobiel, tablet, laptop en smart TV. Het platform Choice is gratis te gebruiken, maar wil je gebruik maken van de televisiemodule, dan zijn daar kosten aan verbonden. Je krijgt dan toegang tot alle Vlaamse zenders en een aantal internationale zenders. Daarnaast worden alle soorten videocontent geëmbed op het platform. Als je bijvoorbeeld kiest voor een serie van Netflix, wordt je automatisch doorgezet naar Netflix, daar is uiteraard wel een Netflix-abonnement voor nodig. Ook als je klikt op een YouTube- of Vimeo-video, wordt je doorgelinkt naar de bron. Is de video of film afgelopen, dan keer je automatisch weer terug naar Choice, als je dat wil. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen videocontent te uploaden. Dit kun je uiteraard op privé zetten, zodat alleen jouw goedgekeurde volgers het kunnen zien, maar je kunt de video ook openbaar maken. “Wat Choice uniek maakt, is dat het je de mogelijkheid biedt niche content te ontdekken. Want dat is het probleem vandaag de dag: er worden zoveel soorten content geboden, waardoor interessante content niet wordt gevonden of op een platform wordt gehost dat niet zo bekend is. Dat wordt met Choice opgelost. Niet door de content noodzakelijk zelf te hosten (hoewel dat wel mogelijk is), maar door te verwijzen naar de plaats waar die content te vinden is. ”
Internationale ambities
Op dit moment bevindt het platform zich in de publieke release fase. Choice is reeds voor het publiek te downloaden via de Google Play Store en binnenkort ook via de App Store van Apple. “Op dit moment bestaan onze gebruikers voornamelijk uit Belgen en Nederlanders, maar onze ambitie is om dit platform wereldwijd uit te rollen. Als we uitgebreid getest hebben, komt er een app internationaal beschikbaar voor Android en iOS. Ons uiteindelijke doel is om wereldwijde marktleider met Choice te worden op het gebied van social recommendation van televisie en videocontent.”