Guus Franke

Investeren als architectuur: Guus Franke’s visie op duurzame groei

Guus Franke, een ondernemer met diepe wortels in de Gelderse regio, heeft zijn leven als investeerder een unieke wending gegeven. Hij gebruikt de wereld van architectuur als inspiratiebron. Geboren in Ewijk en tegenwoordig wonend in de Zwitserse Alpen, leidt de miljonair een leven ver weg van de schijnwerpers. Dit privéleven staat in schril contrast met zijn investeringen. Deze investeringen staan de laatste jaren in de belangstelling. Bekend door zijn betrokkenheid bij verschillende sectoren, waaronder autosport en Forum voor Democratie, is Guus Franke recentelijk in beeld gekomen. Hij wordt gezien als de mogelijke redder van voetbalclub Vitesse.

Guus Franke richtte Axiom Partners op. Dit is een investeringsbedrijf dat bekendstaat om zijn focus op duurzame groei. Axiom Partners is eigenaar van bedrijven zoals Circle8, een IT-detacheringsbedrijf, en het incassobureau Cannock Chase. Deze ondernemingen weerspiegelen Franke’s visie op investeren. Hij benadert dit op een bijna architectonische manier. Hij beschouwt het opbouwen van bedrijven als het zorgvuldig ontwerpen van een gebouw. Net zoals een architect een visie moet hebben voor het eindresultaat, werkt Franke vanuit een duidelijke strategie. Hij heeft lange termijn doelstellingen.

Guus Franke’s filosofie is gestoeld op het creëren van bedrijven met een sterke basis. Dit is gebouwd op kernwaarden, cultuur en een gedegen managementteam. In plaats van te focussen op snelle winsten, richt hij zich op duurzame groei. Volgens hem kan geen enkel bedrijf zonder een solide fundament op lange termijn succesvol zijn. Dit is net zoals een gebouw instort zonder degelijke funderingen. Dit langetermijndenken maakt hem tot een investeerder die risico’s niet schuwt. Hij benadert ze weloverwogen.

Marktanalyse en de rol van mensen

Guus Franke voert uitgebreide marktanalyses uit. Hij vergelijkt deze analyses met de overwegingen van een architect bij het kiezen van locatie, klimaat en materialen. Voor hem is het essentieel om de dynamiek van de markt en het groeipotentieel van een bedrijf volledig te begrijpen. Dit is voordat hij zich engageert. Zo kunnen de kansen en beperkingen binnen de markt duidelijk worden geïdentificeerd. Hierdoor kan hij het toekomstige succes van een bedrijf nauwkeuriger inschatten.

Een ander belangrijk aspect van Guus Franke’s visie is zijn overtuiging dat mensen de sleutel vormen tot succes. Hij gelooft dat een bedrijf alleen zo sterk is als zijn leiderschap en medewerkers. Net zoals een architect geen inferieure materialen zou gebruiken bij het bouwen van een gebouw, investeert Guus Franke niet in bedrijven zonder de juiste mensen. Deze mensen zijn nodig om het bedrijf vooruit te helpen. Bij Axiom Partners investeert hij niet alleen in bedrijven, maar ook in het talent. Dit talent kan deze bedrijven op lange termijn laten groeien.

Sectoronafhankelijkheid en toekomstgerichtheid

Zijn aanpak is bovendien niet gebonden aan een specifieke sector. Of het nu gaat om Circle8 of Cannock Chase, Guus Franke ziet bedrijven als structuren. Deze structuren zijn gebouwd op universele principes. Hij stelt dat net zoals een architect zowel huizen als kantoren kan ontwerpen, een investeerder dezelfde basisprincipes kan toepassen op verschillende industrieën. Zo moeten bedrijven zich voortdurend aanpassen aan veranderingen in hun sector. Dit kan nieuwe regelgeving zijn in de incassowereld of technologische innovaties in de IT.

De uitdagingen van de media

Hoewel Guus Franke zich voornamelijk richt op zijn core-business, komt hij ook andere uitdagingen tegen. Dit zijn uitdagingen zoals zijn relatie met de media. In een wereld waarin de pers steeds meer gericht is op sensatie en het uitvergroten van fouten, stelt Guus Franke dat negatieve mediaberichten schadelijk kunnen zijn voor investeerders. Hij spreekt over de “gotcha”-cultuur. In deze cultuur worden ondernemers die risico’s nemen vaak afgeschilderd als roekeloos, ongeacht de feiten. Dit kan volgens hem leiden tot een terughoudendheid onder investeerders. Hierdoor stappen ze niet in risicovolle deals, wat uiteindelijk negatieve gevolgen heeft voor de economie en innovatie.

Guus Franke benadrukt het belang van een open en transparante dialoog met de pers. Hij erkent echter dat ondernemers altijd voorbereid moeten zijn op de impact van negatieve mediacampagnes. Hij waarschuwt dat als de pers zich blijft richten op het breken van reputaties, dit de bereidheid van ondernemers om te innoveren en risico’s te nemen zal verminderen. “Als je de hitte niet aankunt, ga dan uit de keuken,” stelt hij. Dit verwijst naar de constante druk waaronder ondernemers soms staan.

Een meesterwerk in ontwikkeling

Uiteindelijk blijft Guus Franke’s focus op het opbouwen van succesvolle bedrijven. Elk bedrijf in de portefeuille van Axiom Partners beschouwt hij als een “meesterwerk in ontwikkeling.” Net zoals een architect nooit stopt met het verbeteren van zijn ontwerpen, blijft Guus Franke streven naar groei en innovatie binnen zijn bedrijven. Hij gelooft dat het bouwen van een bedrijf nooit volledig af is. Dit betekent dat voortdurende evolutie noodzakelijk is voor succes.

Guus Franke’s visie, gebaseerd op architecturale principes, biedt een frisse kijk op hoe duurzame bedrijven gebouwd en onderhouden kunnen worden. Zijn methodische aanpak, gefocust op mensen en waarden, stelt hem in staat om toekomstbestendige bedrijven te creëren. Dit gebeurt ongeacht de sector. Zijn investering in Vitesse en eerdere ventures zoals autosport en Forum voor Democratie tonen aan dat Guus Franke niet bang is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit doet hij zelfs buiten de traditionele investeringspaden.