Johanneke Mulder

Johanneke Mulder: leiderschap binnen Erasmus MC

Johanneke Mulder kwam in 2021 aan het roer van de acute zorg van het Erasmus MC, waar zij de leiding nam over afdelingen als de Intensive Care (IC), Spoedeisende Hulp (SEH) en het Operatiekamercomplex (OK). Met een team van bijna tweeduizend medewerkers zorgt zij ervoor dat patiënten 24/7 de beste academische zorg ontvangen. De passie van Johanneke Mulder voor acute zorg en haar innovatieve leiderschap maken haar een inspiratiebron voor velen binnen het ziekenhuis.

Innovatieve visie op acute zorg

Wat Johanneke Mulder drijft in haar rol is de voortdurende urgentie en de enorme impact van de acute zorg. Patiënten die ernstig verzwakt zijn of in levensgevaar verkeren, komen binnen op haar afdelingen. Hun situatie vraagt om direct handelen, wat betekent dat haar teams snel moeten schakelen en optimaal moeten samenwerken. Daarnaast biedt de acute zorg een breed scala aan medische situaties, van hartaanvallen tot orgaantransplantaties. “Het is een dynamische wereld waarin presteren onder druk en snel beslissingen nemen centraal staan. Tegelijkertijd is de acute zorg volop in ontwikkeling,” vertelt Johanneke Mulder.

Vooruitstrevende aanpak en innovatie

Onder leiding van Johanneke Mulder heeft de acute zorg binnen het Erasmus MC grote stappen gezet op het gebied van innovatie en efficiëntie. Samen met Diederik Gommers, voorzitter van het thema Spoed, Peri-operatief en Intensief, werkt zij aan flexibele opleidingsmogelijkheden en de inzet van medewerkers. “Als verpleegkundigen zowel op de IC als op de SEH kunnen werken, worden we minder kwetsbaar. Dit maakt het werk ook veelzijdiger en aantrekkelijker,” legt Johanneke Mulder uit.

Technologie en digitalisering spelen een steeds grotere rol in haar toekomstvisie. Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) op de operatiekamers en de Intensive Care-afdeling heeft al aanzienlijke verbeteringen gebracht. “We gebruiken AI om ziekteverloop te voorspellen en om efficiënter met IC-bedden en personeel om te gaan. Dit helpt ons om sneller in te grijpen en de zorg te verbeteren,” aldus Johanneke Mulder.

Duurzaamheid als kernwaarde

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van Johanneke Mulder. Zij benadrukt dat de zorgsector verantwoordelijk is voor een groot deel van de nationale CO²-voetafdruk en afvalproductie in Nederland. Onder haar leiding is het Erasmus MC in 2023 begonnen met initiatieven zoals het oraal toedienen van medicijnen om afval te verminderen en het gebruik van nieuwe, duurzame uniformen gemaakt van gerecyclede polyester op de operatiekamers en de Centrale Sterilisatie Afdeling. “We hebben 17.000 kledingstukken vervangen, wat neerkomt op een besparing van bijna 30.000 kilo CO²,” vertelt Johanneke Mulder trots.

Persoonlijke drijfveren en leiderschapsstijl

Johanneke Mulder gelooft in het motiveren van haar team door werkplezier centraal te stellen. Ze benadrukt het belang van een positieve werkomgeving, waar humor en ontspanning deel uitmaken van de dagelijkse routine. “Ik investeer graag in informele bijeenkomsten om de teamgeest te versterken. Een lach helpt enorm, zeker als het werk fysiek en mentaal zwaar is,” zegt Johanneke Mulder.

Ook is Johanneke Mulder vaak zelf aanwezig op de werkvloer om betrokken te blijven bij de dagelijkse gang van zaken. “Het maakt me keer op keer trots om te zien hoe onze mensen alles op alles zetten voor hun patiënten. Het biedt me kansen om de mensen en teams beter te leren kennen, wat me veel energie geeft,” deelt ze.

Toekomstgerichte leiderschap

Met haar vooruitstrevende visie en vastberadenheid om altijd in mogelijkheden te denken, heeft Johanneke Mulder de toekomst van de acute zorg stevig in handen. Door te focussen op innovatie, duurzaamheid en werkplezier zorgt zij ervoor dat haar team in het Erasmus MC elke dag weer het beste van zichzelf kan geven voor de patiënten. “Ik geniet ervan als we met elkaar stappen zetten en vooruitkomen. Het Rotterdamse motto ‘geen woorden maar daden’ is mij op het lijf geschreven,” besluit Johanneke Mulder.