Prins Bernhard van Oranje zet zich in voor stichting Lymph&Co
Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven is de oprichter van de stichting Lymph&Co. De stichting is opgericht om wetenschappelijk onderzoek te financieren naar de aard, de ontstaanswijze, de diagnose en de behandeling van lymfeklierkanker, en uiteindelijk het voorkomen ervan. Dit alles moet ervoor zorgen dat de vooruitzichten van patiënten met deze vorm van kanker verbeteren.
Daarnaast wil de stichting meer aandacht genereren voor lymfeklierkanker. Dit gebeurt onder meer door middel van mediacampagnes en onder aanvoering van prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven die in 2013 zelf lymfeklierkanker kreeg. Hij was het ook die in 2014 de stichting oprichtte. In 2015 werd de prins genezen verklaard. Bernhard junior is getrouwd met Annette Sekrève. Samen hebben zij dochter Isabelle en zoons Samuel en Benjamin.
Lymfeklierkanker
Men diagnosticeert ongeveer een op de vijftig mensen in hun leven met lymfekierkanker. Dit betekent dat jaarlijks zo’n vierduizend mensen in ons land de ziekte krijgen. Een aantal dat door het ouder worden van de bevolking alleen maar toeneemt.
Lymfeklierkanker komt voor in twee hoofdgroepen. De eerste is Hodgkinlymfoom, vroeger de ziekte van Hodgkin genoemd. Deze vorm van lymfeklierkanker kent gelukkig een relatief hoog genezingspercentage. Alle andere soorten lymfeklierkanker vallen onder de tweede hoofdgroep: Non-hodgkinlymfomen (NHL).
Chemotherapie
Chemotherapie slaat bij slechts 50 procent van de patiënten aan, bij de andere 50 procent is dit helaas niet het geval. Prins Bernhard: ‘Er was dus een grote kans dat ik het niet zou overleven. Kanker overleven is geen kwestie van energie of wilskracht. Wie kanker overleeft, heeft puur het geluk dat de medicijnen aanslaan.’ Jaarlijks overlijden in Nederland meer dan duizend mensen aan de gevolgen van lymfeklierkanker.
Campagne #ikbenereenvan
In januari 2021 lanceerde stichting Lymph&Co de campagne #ikbenereenvan. Hiermee vroegen ze aandacht voor lymfeklierkanker en geld opgehaald voor onderzoek. De stichting gebruikt 100 procent van de donaties voor wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen.
Naast prins Bernhard deden vele bekende, maar ook minder bekende Nederlanders die lymfeklierkanker overleefden aan de campagne mee, onder wie Rossana Kluivert, Monique des Bouvrie en Fien Vermeulen. In de campagnevideo laten ze weten: ‘Ik ben er één van. Samen één tegen lymfeklierkanker, doneer nu’.
De Hollandse 100
Om geld op te halen organiseert Lymph&Co jaarlijks bovendien De Hollandse 100. De 100 kilometer die de deelnemers gesponsord moeten afleggen bestaan uit eerst 10 kilometer schaatsen, daarna moet er 90 kilometer worden gefietst. Ook is er de Halve Hollandse 100, waarbij er 5 kilometer wordt geschaatst en 45 kilometer gefietst. Voor de Familie Estafette schaats je binnen een uur zo veel mogelijk rondjes, en voor de Junioren 10 schaatsen kinderen tot achttien jaar 10 kilometer.
De vaste ambassadeurs van Lymph&Co, onder wie Simon Keizer, Marichelle de Jong en Patrick Kluivert, ondersteunen de Hollandse 100 en zijn jaarlijks van de partij. Ook nemen ze deel aan een van de onderdelen van De Hollandse 100. Zondag 20 maart 2022 vindt de zesde editie plaats, in en rondom Thialf Heerenveen.
Prins Bernhard van Oranje-Nassau Van Vollenhoven
Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhove vertelt over zijn diagnose: ‘Als je de diagnose lymfeklierkanker krijgt staat je leven echt even op z’n kop. Het is heel confronterend, want je moet zowel aan allerlei praktische zaken denken – heb je je testament goed geregeld, kunnen je naasten bij je bankrekening, waar zijn al je wachtwoorden – als je wapenen om het gevecht met kanker aan te gaan.’
Bij de meeste vormen van kanker ben word je genezen verklaard als die vijf jaar niet terugkomt. ‘Bij lymfeklierkanker slaat chemotherapie sowieso maar in 50 procent van de gevallen aan. Daar begint al de vraag of je geluk hebt bij dat groepje te zitten. Toen ik iets beter was, ben ik Alpe d’HuZes gaan rijden om geld in te zamelen voor het KWF. Toen ik me vervolgens erin ging verdiepen, bleek er nog geen fonds te zijn dat fundamenteel onderzoek naar lymfekierkanker deed. Die handschoen heb ik met een paar anderen opgepakt en we hebben Lymph&Co opgericht. Het is de wens van Lymph&Co ervoor te zorgen dat lymfeklierkanker ook geneesbaar wordt en de kans op overleven groter wordt.’