Met subsidies bijdragen aan maatschappelijke belangen
Subsidieadviseur; subsidies aanvragen voor bedrijven. Het klinkt misschien saai, maar Vincent van den Bosch doet het al meer dan vijfentwintig jaar en doet dit met plezier. “Ik vind het leuk om de klant volledig te ontzorgen. Bij het oppakken van een project volstaat veelal slechts één gesprek om tot een volledig uitgewerkt projectplan en begroting te komen.”
Maatschappelijk verantwoord
Overheden verstrekken subsidies om bedrijven te stimuleren te innoveren en te exporteren (draagt bij aan werkgelegenheid), om energiezuinige en milieuvriendelijke investeringen te doen en om andere handelingen te verrichten die bijdragen aan de samenleving. Vincent van den Bosch focust zich op de branches biobased, robotica, technologie en transport. Hij heeft bewust gekozen voor deze branches: “De biobased branche is een speerpunttechnologie voor de duurzaamheidstransitie van de meeste gebruiksgoederen in de wereld: die zijn gemaakt van kunststof, waarvan de ingrediënten afkomstig zijn van fossiele grondstoffen. In de biobased economie worden die ingrediënten vervangen door natuurlijke biologische grondstoffen. Die zoektocht en ook de herontdekking van oude gebruiken fascineert mij. Wist je bijvoorbeeld dat het aardappelafgietsel (na koken) een enorm goede verwijderaar van groene aanslag op tegels is?”, vertelt Vincent van den Bosch lachend. “Robotica vind ik het avontuurlijke onderdeel van hightech. Maar deze branche biedt ook een maatschappelijke bijdrage, dat we namelijk met robotica werkgelegenheid in West-Europa kunnen vasthouden of terugkrijgen, in plaats van of na offshoring naar Zuidoost-Azië. En de transportbranche vind ik interessant omdat ik het enerzijds mooi vind door de jongensachtige omgang met auto’s, treintjes, bootjes en vliegtuigen, maar anderzijds is het een sector waarin met de energietransitie veel te winnen valt.”
Van A tot Z
Vincent van den Bosch neemt zijn rol als subsidieaanvrager van A tot Z op zich. “In mijn werk heb ik ervoor gekozen te werken als een ware professional die alle kneepjes van het vak kent en ook kan uitvoeren. Dat betekent veel schakelen tussen commerciële, strategische en dan weer uitvoerende activiteiten. Ik heb gemerkt dat dit een beter resultaat voor mijn cliënten oplevert: meer subsidies, betere realisatie, vlottere uitvoering.” Met deze werkwijze onderscheidt hij zich ten opzichte van andere adviesorganisaties die met een hiërarchische structuur werken en waar een manager de klus binnenhaalt en een jongere medewerker de uitvoering doet. “En mocht ik zelf handjes te kort komen: ik kan putten uit een netwerk van voormalige collega’s die graag meehelpen.”
In het belang van de cliënt
Vincent van den Bosch focust niet alleen op de wens van gratis geld bij de cliënt en hij pusht niet de instrumenten waarmee hij zelf veel geld kan verdienen, maar waaraan de cliënt niet voldoende heeft. “Ik kijk goed in de tijd bij welke projectfase welk financieel gat moet worden gedicht en welke fasen met subsidie of andere financiering beter zijn op te zetten. Ik kijk naar het eigen vermogen en de cashflow van het bedrijf. Voor een langdurig project met meerdere fasen kunnen bijvoorbeeld meerdere verschillende subsidies worden ingezet. Soms is een achtergestelde innovatielening of het aantrekken van nieuwe investeerders interessant. De behoefte en het belang van de cliënt kan bijvoorbeeld een advies tot gevolg hebben, dat een vinkje bij de vennootschapsbelastingaangifte meer oplevert dan een Europees subsidieproject met lage slaagkans, maar waaraan ik 200 uren had kunnen besteden.”