De Revolutie van Internet of Things
De industriële revolutie; de geschiedenisleraar raakte er vroeger niet over uitgepraat. Toch zullen de toekomstige geschiedenisboeken ruimte moeten maken voor een nieuwe revolutie. Eén waar wij ons nu midden in bevinden: the Internet of Things! (IoT) Deze week praat Wijze Zaken met oud-politicus en IT-ondernemer Willem Vermeend over zijn nieuwste boek De Revolutie van Internet of Things dat hij samen geschreven heeft met Boban Vukicevic, internetondernemer en internationaal topexpert op het terrein van IoT. De publicatie omvat 181 pagina’s vol tips en tricks die iedereen kan toepassen.
Slimme sensoren
Vroeger waren elektriciteit en internet nieuwe technologieën die ons leven razendsnel veranderden. Het Internet of Things is minstens net zo’n belangrijke technologie die kan worden toegevoegd aan dit lijstje. Met het IoT worden allerlei objecten om ons heen slimmer gemaakt. Deze objecten zijn automatisch gekoppeld aan het internet en kunnen communiceren zonder dat de mens daarbij te pas komt. Zo legt Willem Vermeend uit: “Neem zoiets simpels als dijkbewaking. Door het plaatsen van sensoren wordt deze dijk als het ware slim gemaakt. Deze sensoren vermelden 24 uur per dag precies hoe het met de dijk gaat; of er hoogwater aankomt of wanneer er een onderhoudsbeurt nodig is. Voorheen was er een dijkbewaker nodig die rondliep om dit te constateren – nu heb je sensoren die alles overnemen. Op dit moment zijn er meer dan ruim vijf miljard van deze ‘slimme objecten’. Over een paar jaar is dit aantal verdubbeld.”
Een revolutie voor het bedrijfsleven en overheid
In zijn boek De Revolutie van Internet of Things vertelt oud-staatssecretaris van financiën Willem Vermeend alles wat een ondernemer, freelancer of student moet weten over dit belangrijke fenomeen. “IoT zal een revolutie betekenen voor het bedrijfsleven en de overheid. Het zal op allerlei terreinen nieuwe ontwikkelingen en businessmodellen mogelijk maken. Met deze nieuwe technologie worden bedrijfsprocessen versneld en zal er een hogere omzet worden gehaald. Mensen hoeven echt niet bang te zijn dat computersystemen hen zullen vervangen. Het is wel van belang dat iedereen zo snel mogelijk leert hoe je zo efficiënt mogelijk met IoT-toepassingen samenwerkt.” Willem Vermeend heeft ook nog een belangrijke tip. “IoT-toepassingen gaan een essentiële rol vervullen bij het klimaatbeleid. Je kunt daarmee productie- en bedrijfsprocessen verduurzamen en de CO2-uitstoot verminderen”
Ruim 50 praktijkvoorbeelden
Maar Internet of Things is lang niet alleen cruciaal voor grote bedrijven in de financiële sector, gezondheidszorg of retail business. Ook kleine ondernemers hebben baat bij het toepassen van IoT. “Als je de komende tien, twintig jaar wil overleven dan moet je met de nieuwe technologie mee gaan- ongeacht welk opleidingsniveau je hebt afgerond,” vertelt Willem Vermeend. De Revolutie van Internet of Things staat dan ook vol met ruim 50 praktijkvoorbeelden die elke zzp’er en student onmiddellijk kan toepassen. “Iedereen die het boekt koopt kan gebruik maken van de tips. Door middel van smart technology kan ook de kleine ondernemer niet alleen zijn omzet vergroten, maar tegelijkertijd ook zijn klantenkring uitbreiden.” En voor maar 19,95 euro is dat het meer dan waard.